FANDOM


Fort Canning Tunnel (Template:Zh), abbreviated as FCT,[1] is a vehicular tunnel in the Central Area (Museum Planning Area) of Singapore.

Besides the utilization of relatively new engineering techniques, special care was taken to minimize impact on the environment of the surrounding Fort Canning during construction. The original contract for the FCT project was awarded to Sato Kogyo for S$25.95 million.[2]

The FCT was one of four Technical Tours organized by the Land Transport Authority and Association of Consulting Engineers on September 29, 2006 during the World Roads Conference 2006 held in Singapore.[1]

DescriptionEdit

File:Fort Canning Tunnel 3.JPG

LocationEdit

The FCT cuts under Fort Canning Park and an access road, Canning Rise.[3][4] The entrance to the tunnel is roughly located on the land housing the Old National Library Building,[4][5] at the junction of Stamford Road, Armenian Street and Queen Street. It brings traffic to Penang Road, providing direct access to the Orchard area.[3][5] The stretch of Stamford Road between Queen Street and Bencoolen Street will also be permanently realigned in front of the National Museum of Singapore after the FCT's construction.[3] The bedrock of the area was the so-called Fort Canning Boulder Bed, a stiff clay with huge embedded boulders.[6]

FeaturesEdit

The tunnel is part of a 500 m uni-directional three-lane new road. The FCT itself has a length of 350 m,[3] and will include an Electronic Road Pricing (ERP) gantry to "close up the Orchard Road ERP cordon".[5] The FCT incorporates cables to ensure continued mobile phone and radio coverage. Furthermore, ventilation jets were installed in case of traffic congestion or fire.[5] The tunnel has no fire exits, due to the relatively short distance. National Fire Protection Association standards require emergency escapes in tunnels every 300 m. 4 closed-circuit TV cameras are installed, 2 of which are inside the tunnel.[7]

RationaleEdit

The FCT project was based on the Urban Redevelopment Authority's plans for the Museum Planning Area.[3] Over 3,000 vehicles pass through Stamford Road every hour during peak periods.[7] With the old traffic scheme, motorists stopped at 2 traffic lights at slow speeds, which made the area prone to congestion.[5] In view of increased traffic from new developments in Marina Centre and Marina South to the Orchard shopping area,[3][4] design plans for the tunnel were drawn up to allow motorists to bypass several traffic junctions.[8] The tunnel cuts journey times from 5 minutes to as fast as 18 seconds.[7]

The construction of the FCT would form a grid pattern, resulting in more efficient land use for the adjacent Singapore Management University (SMU) campus.[8] The realignment of Stamford Road would also make the journey to Bras Basah and Little India smoother.[4] By cutting through Fort Canning Hill, the historical and environmental significance of the area would still be preserved.[3]

ConstructionEdit

File:Fort Canning Tunnel UC.JPG
File:Fort Canning Tunnel 6.JPG

Construction of the FCT started in October 2003[3] and the tunnel was opened on 16 January 2007,[5] despite original plans for completion by the end of 2006.[4] The cost of the project was originally set at S$25.95 million,[2] but this increased to S$34 million[4] and eventually up to S$40 million.[5] The tunnel was opened on January 16, 2007 at 6 a.m. SST.[9]

Facilitating constructionEdit

To make way for the construction process, the old National Library was demolished and moved to its present location along Victoria Street.[5] Sections of Canning Rise were closed twice during the course of construction. First, a stretch of road was closed for 3 months from July 1, 2004.[2] After this, a different section was closed "to facilitate the reinstatement works" of the FCT from April 25, 2006 for a period of two months.[10] However, this second closure was extended to August 31.[11] In addition, a section of Stamford Road was temporarily redirected through the SMU campus near Prinsep Street during construction[4] before its final realignment in front of the National Museum.[3]

Construction methodEdit

180 m of the tunnel was constructed using an engineering technique known as the New Austrian Tunnelling method (NATM),[6] which is similar to mining.[5] The construction team used overlapping steel pipe roofs as support, with shotcrete lining, thick temporary invert, 2 layers of mesh, lattice girders and a watertight PVC membrane.[6] The FCT is the first Singaporean road tunnel to use NATM, which has saved at least 22 trees in Fort Canning Park,[12] including a 50-year-old tree.[5] None of the designated 'Heritage Trees' were impacted by the FCT project.[2] The remainder of the tunnel was constructed with the cheaper and more traditional cut-and-cover method.[6]

A professional arboriculture company, Arborculture, was employed to assess the risk to flora in the area, as well as provide conservation and management strategies.[13]

ReferencesEdit

  1. 1.0 1.1 Script error Template:Dead link
  2. 2.0 2.1 2.2 2.3 Script error
  3. 3.0 3.1 3.2 3.3 3.4 3.5 3.6 3.7 3.8 Script error
  4. 4.0 4.1 4.2 4.3 4.4 4.5 4.6 Template:Cite news
  5. 5.0 5.1 5.2 5.3 5.4 5.5 5.6 5.7 5.8 5.9 Template:Cite news
  6. 6.0 6.1 6.2 6.3 Script error
  7. 7.0 7.1 7.2 Template:Cite news Template:Dead link
  8. 8.0 8.1 Script error
  9. Template:Cite news
  10. Script error
  11. Script error
  12. Script error
  13. Script error

Template:Commons

Template:Coord

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.